JariNatunen Tutkittua asiaa

Ovatko Ville Niinistö ja kriittinen oppositio populisteja Talvivaarassa?

  • Ovatko Ville Niinistö ja kriittinen oppositio populisteja Talvivaarassa?
  • Ovatko Ville Niinistö ja kriittinen oppositio populisteja Talvivaarassa?

Päätoimittaja  Huusko esittää, että vihreiden kannat Terrame-Talvivaaran jatkoasiassa ovat räikeää populismia, mutta toisaalla erityisesti pääministerillä ja SDPn Rinteellä ollut parempi analyysi asiasta. Tämä parempi tieto perustuu "asiantuntijan" kertomukseen ja asiantuntija on ilmeisemmin Terrafamen Hietanen tai  Ratia, kuten eduskunnalle kerrotussa tarinassa.

Perustava totuus Talvivaara-Terrafamen takana on n.s. malmin nykyisen lupaprosessin mukaan yli 9% rikkipitoisuus.  Se tarkoittaa, että jokaisesta tonnista prosessijätettä ja sivukiveä tulee noin 250 kg rikkihappoa, joka liuottaa  ennemin tai myöhemmin jätteiden raskasmetallit happamaksi kaivosvuodoksi.  Laillisesti toimittaessa tämän ongelma pitää olla kunnollinen ratkaistu, jotta toimintaa voitaisiin jatkaa. Terrafamen ratkaisu olisi jätteen kapselointi,jonka on tarkoitus toimia vuosikymmeniä (Ratia A-Talk 17.11.2016) tai ehkä jopa 300 vuotta (Hilla YVA-tilaisuus). Kun kivi ei häviä kapseloinnista, tämä olisi vain ongelma siirtämistä eteen päin. Louhintamääristä ja jätteen neutralointiin tarvittavan kalkin hinnasta voidaan päätellä, että ongelman hallinta yksin tekee Terrafame-Talvivaaran ainakin valtiolle ja veronmaksajille kannattamattomaksi, yhtiöt tuntuvat pakoilevan vastuita konkursseilla. 

Saarnisto
https://www.riksdagen.fi/FI/vaski/JulkaisuMetatieto/Documents/EDK-2016-A...
http://www.kainuunsanomat.fi/kainuun-sanomat/kotimaa/geologian-professor...


Herää kysymys, miksi Huuskon viisas eliitti sulkee silmänsä yksinkertaiselta kemialliselta tosiasialta, jonka geologian professori Saarnisto toi vuosi sitten eduskunnan talousvaliokuntaa. 
Toisaalta populistiseksi haukutun opposition Vasemmiston valituksessa vaadittiin pääministerin ilmoitusta Terrafamen koko elinkaaren kuluista. 
Äänestyksessä hallituspuolueet ja SDP ilmoittivat, että tätä tietoa ei haluta eduskunnalle.

Yksinkertainen vastaus on, että lähinnä tuotevirtaan perustuvana velkajärjestelynä tehty rahoitusjunailu on keino siirtää ongelma seuraavalle hallitukselle. Toisaalta ympäristön kannalta se tarkoittaa mustaliuskejätteen ainakin kaksinkertaistamista ja yhteiskunna kulujen paisuttamista.

Asiansa osaava toimittaja ei hehkuta Terrafamen viimeisen neljänneksen tulosta. HSn Sajari teki ensimmäisenä hänelle tavallisen sinisilmäisen virheen tai tilaustyön, jota muu media on toistanut.  Jos tuloksenn käy huolella läpi, niin herää ihmetys, miksi oleelliset luvut kassavirrasta ja taseesta tai likviditeetistä puuttuvat, kannattaa tutustua Kauppalehden analyysiin. 
http://m.kauppalehti.fi/uutiset/terrafamelle-positiivinen-tulos-varastoa...

Näyttää melkein siltä, että vanhan Talvivaaran ystävät ovat tosiasioista piittaamaatta nousseet kannattamaan Terrafamen ihmettä.  Olisikohan hallituksen konsultiksi tullut Tekirin Saukkomaa saanut tehtäväksi laittaa Terrafamen julkisuuskuva kuntoon ja nyt on kilautettu muutamalle kaverille? 
Myös toisen päätoimittajan Reijo Ruokasen tarina on Terrafamen pussiin ja koettaa häivyttää vielä huonosti selvitettyä Trafigura-riskiä muka jo tutkittuna asiana:
http://www.mtv.fi/uutiset/kotimaa/artikkeli/reijo-ruokasen-nettikolumni-...

Trafiguran kannalta kysymys on todennäköisesti erittäin edullisesta sopimuksesta alennuksella saatavasta raaka-aineesta. Jos sopimuksessa on alalla tavalliset ehdot, kuten kerrottu, niin Terrafame joutuu maksamaan kalliisti, jos tuotantotavoitteita ei saavuteta. Kaupan kannattavuudesta ei voi sanoa mitään ilman tietoa tuotevirtasopimuksen ehdoista. Tiedot voivat olla oleellisia seuraavien vuosien valtion budjettisuunnittelussa.

Toisaalta Trafigura on ostanut Suomen hallitukselta liiketoimintansa viher- ja valkopesun, joka saattaa sekin tulla huolettomalle pesuliikkeelle kalliiksi. Vaarallisten jätteiden dumppaaminen Norsunluurannikolle aikanaan paljasti Trafiguran ansaintalogiikan ja sen tilit historian ja nykyisyyden kanssa eivät ole selvät.

Kuvassa kontrolloimaton hapanta kaivos vuotoa Talvivaara-Terrafamen pintamaan läjitysalueelta. Blogin editori halusi laittaa ne ylösalaisin, pahoittelen tätä.
Läjityksessä on satunnaisia mustaliuskelohkareita ja vesi on normeihin nähden noin 1000-kertaista väkevyydeltään. Tämä on pieni ongelma varsinaisen mustaliuskeen läjitykseen nähden. Tätä on lirutettu metsäojia pitkin ohi virallisen tarkkailun Pirtti- ja Kivipuroihin ja edelleen huonosti valvottuun Talvijokeen (virallinen päästöreitti on viereinen Tuhkajoki).

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Käyttäjän JariNatunen kuva
Jari Natunen

Faktat on esitty edellä.
Hakala voi yrittää kumota ne.

Valitettavasti hallituksen toiminta ei perustu ympäristön kannalta kestävään suunnitelmaan. Jätteiden käsittely on pahasti ristiriidassa kaivannaisjäteasetuksen kanssa.
Tämän videon lopussa Lauri Ratia sanoo, että Terrafame toimii vastuullisesti ja jätekasojen pohjat tehdään kestämään vuosikymmeniä.

Kun jäte on haitallista vuosituhansia, pitäisi olla ihan maalaisjärjellä selvää, että näin ei voida tehdä.
https://www.youtube.com/watch?v=nLDgRvKb8fo&featur...

Terrafame-hanke on ideologinen ja polittinen hanke,jossa ympäristöllä tai kansantalouden tulevaisuudella ei ole mitään väliä.

Käyttäjän ZeiEizh kuva
Juha-Matti Hakala

Lasten leikkiä.

Uraani on kallioperässä vaarallisempi, koska strontiumin kanssa siitä tulee radonKAASUA, joka aiheuttaa Suomessa säteilyongelman. Siinä köyhdytettunä raakkukasana sitä ei muodostu niin paljoa, kun suurin osa uraanista on otettu talteen.
Toinen asia on se, että raakku on kiveä. Sitä on vaikea hengittää tai niellä.
Koska uraani on suurimmaksi osaksi vähäenerginen alfa säteilijä, kivenä siitä ei säteilyä saa, koska se ei pääse epidermiksen läpi.

Kaasuna taas, kuten radon beta-säteilijänä on, terveysongelmia tulee.

Eduskuntatalonkin seinissä on muistaakseni noin 100kg uraania seinissä seassa.

Eikä kukaan ole kai hotellia rakentamassa raakkukasan päälle?

Eli sen liuskeen demonisointi uraani ja säteilymielessä on aivan puhdasta sontaa.

Tässä perusjuttuja uraanista
https://www.google.fi/url?sa=t&source=web&rct=j&ur...

Käyttäjän JariNatunen kuva
Jari Natunen

Tavoite 30 vuodessa on 1000 miljoonaa tonnia sivukivijätettä, joka käsittää hapoksi muuttuvan rikin lisäksi uraanin ja raaskasmetallit, sekä 500 tonnia prosessijätettä, jonka metalleista ja uraanista on osa otettu talteen kipsisakkaan tai karannut pohjaveteen yms.

Kaikki mustaliuske on n.s. happoa muodostavaa kiveä, joka käytännössä liukenee happamaksi kaivosvuodoksi päästessään reagoimaan veden ja ilman kanssa. 9 % rikkipitoisuus tarkoittaa noin 250 kg rikkihappoa tonnista kiveä.

Olettaen, että jätteitä ei tulla pysyvästi stabiloimaan, vaan edetään nykyisellä kapselointisuunnitelmalla, niin sivukiven ja muiden jätteiden uraani tulee liukenemaan ja vapautumaan aikanaan happaman kaivosvuodon mukana. Jätealueiden pysyvä ylläpito ja vedenpuhdistus tulisi aikanaan mahdottomaksi. Suorasäteily ei ehkä silloinkaan ole suurin ongelma, vaan ympäristövaikutukset vedessä. Samalla tulee vapautumaan torium ja uraanin tytäraineet sekä nikkeli, kadmium, kupari, koboltti, sinkki etc hyvin ikävänä cocktailina.

Tuo strontium ei kyllä oikeasti liity radoniin,joka on uraanisarjan tytäraine radiumin jälkeen. Radon-kaasu on yksi ongelma,jota seurataan huonosti Terrafamessa. Sen tytäraineet lyijy-210 ja polonium-210 tulisivat olemaan ongelmia pidemällä tuelvaisuudessa.

Käyttäjän ZeiEizh kuva
Juha-Matti Hakala Vastaus kommenttiin #4

Jes, toriumin ja uraanin tytärnuklideja tarkoitin.
Uraanihan siitä on suureksi osaksi kerätty talteen, joten radonin tuottokin on vähäisempi kuin luonnossa.

Cocktailin pitoisuus on se pääasia, eikä se mitä se sisältää. Annos tekee myrkyn, eikä ikävät nimet.

Käyttäjän JariNatunen kuva
Jari Natunen Vastaus kommenttiin #6

Cocktailin pitoisuus happamassa kaivosvuodossa on 100-1000-kertainen myös n.s. käsiteltyihin vesiin nähden, tämä näkyy esim viranomaisten ohjeessa parhaat käytännöt metallikaivosteollisuudessa. Sivukivikasat (eli raakku) vuotavat luokka mg/l rasakametalleja, kun ympäristönormit ovat mikrogrammoja litra. Talvivaaran mustaliuske on 9% rikkipitoisuudesta johtuen pahimman laatuista.

On täysin selvää, että kainuulaisilla ja yläsavolaisilla ei tule olemaan resurrseja puhdistaa vesiä tuhansia vuosia vähintään miljoonilla vuodessa ja sen aikaa kun on, niin toiminta on todelllistä hölmölää kansantalouden ja yhteiskunnan kokonaisedun kannalta.
Pitäisi kaivoshankeeseen hirttäytyvien poliitikkojen ja puolueiden ottaa nopeasti järki käteen.

Pentti Virkkunen

Jari Natunen, missä teen virheen kun lasken Terrafamen jätekiven määrän näin:
Tuotantotavoite 35000 tn/v, toiminta-aika 30v, malmion nikkelipitoisuus 2,8% ja tästä saadaan talteen 2/3 eli 67%
30 x 35000/(0,0028 x 0,67)= 560 milj.tonnia?

Tällä on tosin vain akateemista mielenkiintoa, koska määrä on joka tapauksessa tähtitieteellinen.

Käyttäjän JariNatunen kuva
Jari Natunen

Tuo on prosessijätekiven määrä ihan oikein laskettuna.
Terrafamen saalistavoite on 70%.
Prosessiinkelpaamaton nikkelipitoisuudeltaan heikomapaa muustaliusketta tuli Perän suunnitelmalla 1:1, mutta Terrafeme on saantoa lisätäkseen nostanut keskipitoisuuden noin 0.28% tasolle ja samalla suhteen malmi-sivukivi tasolle 1:2. Eli se tarkoittaa, että noin 500 miljoonaa malmitonnia kohden syntyy miljardi tonnia sivukiveä.

Nämä ovat aivan hirvittäviä määriä muoviin ja bentoniittiin väliaikaisesti pakattaviksi ilman oikeasti kestävää ratkaisua.

Toimituksen poiminnat